Αθιβολή

Αθιβολή Μάθετε την ιστορία μας

Στην Κρήτη μας,

Εκτός από τις ακρογιαλιές τις εύκολες γραφικότητες, ίσως και τ’ αρχαία ερείπια υπάρχει μια άλλη ευχάριστη μέθοδος γνωριμίας μιας περιοχής. Εκείνη της γαστρονομίας.

Στην εξωραϊσμένη και απλή εκδοχή της, η κουζίνα της Μεσογειακής υπαίθρου δεν είναι πολύπλοκη και επιτηδευμένη. Είναι όμως έξυπνη, συνδυαστική, εύγευστη και διαφορετική. Η Κρήτη μαγειρεύει με λάδι ελιάς και ενώ χρησιμοποιεί σχεδόν κοινά υλικά και τρόπους ετοιμασίας, η γεύση και εμφάνιση ενός φαγητού αλλάζει από περιοχή σε περιοχή.

Η μεγάλη χρήση λαχανικών, χόρτων, φρούτων και ελαιόλαδου αποτελεί τη διαφορά της Κρητικής διατροφής από τη διατροφή άλλων Μεσογειακών χωρών. Αγκινάρες, μανιτάρια, ντομάτες, βολβοί, ελιές, ομελέτες, πίτες συνθέτουν μαζί με άλλα υλικά την πλούσια ποικιλία ελαφρών μαγειρικών παρασκευασμάτων που παρατηρείται. Στην Κρητική μαγειρική αυτά τα παρασκευάσματα είναι τόσα πολλά και νόστιμα που σερβίρονται και ως κύρια πιάτα γευμάτων και ως ορεκτικά.

Η Αθιβολή ξεκίνησε το 2008 και υπάρχει ως και σήμερα εκπροσωπώντας αξιοπρεπώς την κρητική κουζίνα. Σε μια δύσκολη εποχή όπου κρίνουμε και κρινόμαστε εύκολα, προσπαθούμε να διατηρήσουμε την ποιότητα της κουζίνας μας και το χώρο μας με σκοπό να ικανοποιήσουμε τον κόσμο που μας στηρίζει.

Όλοι μαζί σαν μια ομάδα – ιδιοκτήτης και προσωπικό – σεβόμαστε την Κρήτη αρχικά σαν φιλοσοφία και έπειτα σαν επιχείρηση προς το ζην. Ερχόμενοι θα παρατηρήσετε την ιδιαιτερότητα του χώρου μας στην Κατούνη 15 στο διατηρητέο αυτό κτίριο που βρίσκεται στον πεζόδρομο στα λαδάδικα. Είναι καθαρά χώρος που μέσα σε αυτόν θα απολαύσετε στιγμές ξεγνοιασιάς ταξιδεύοντας γευστικά. Τα υλικά μας επιλεγμένα και αρχή μας πάντα ο σεβασμός και η ποιότητα. Κρεατικά πάντα διαλεγμένα και φρέσκα, απάκι, σαλιγκάρια, λουκάνικο, γραβιέρα, ανθότυρο, ξύγκαλο, σταμναγκάθι, ασκρολύμποι, όλα από μικρούς παραγωγούς της Κρήτης. Τα μαγειρευτά φαγητά μαγειρεύονται όλα με αγνό κρητικό ελαιόλαδο καθημερινά. Οι μεζέδες μας ιδιαίτεροι οι οποίοι μπορούν να συνοδευτούν με ρακί ή με κρασί χύμα.

Σας ευχαριστούμε που είσαστε μαζί μας.

Τση Κρήτης την αθιβολή
φέραν σε ξένο τόπο
και πρέπιζε η κουβέντα
τους τσι χάρες των ανθρώπω

Τσ' αγάπης την αθιβολή
στο νου μη μου τη φέρνεις
γιατί κι αν έχω μια σταλιά χαρά,
μου την επαίρνεις

Παλιές γλυκές αθιβολές
τσι ζήσης μου κομμάτια
ταράζουν τα νερά του νου
και βρέχουνε τα μάτια

Κριτικές Έγραψαν για μας