Η Κρητική διατροφή έγινε ιδιαίτερα γνωστή τα τελευταία χρόνια, έπειτα από πολλές έρευνες που την καθιστά ως εξαιρετικά ωφέλιμη για την υγεία (και μακροζωία). Αποτελώντας πλέον αντικείμενο έντονης επιστημονικής και μη έρευνας, ανακαλύφθηκε ότι ακολουθώντας την παρατηρείται μείωση πολλών χρόνιων νοσημάτων και αύξηση του προσδόκιμου ζωής.
Η Κρητική κουζίνα χρησιμοποιεί αγνά και ποιοτικά προϊόντα που προέρχονται από την Κρητική γη: Κρητικό αγνό ελαιόλαδο, μέλι, χόρτα, σαλιγκάρια βότανα, γαλακτοκομικά προϊόντα.
Έτσι η γευστικότητα προέρχεται απλά και μόνο από την αγνότητα των υλικών χωρίς να χρησιμοποιούνται περιττά υλικά αλλοιώνοντας τη γεύση του φαγητού. Πρόκειται για μια φιλοσοφία ζωής που “η κρητικά οικογένεια” προσφέρει απλόχερα κάθε φορά με τη φιλοξενία της προς τους επισκέπτες της.